Křupavé 6ti hodinové kuřátko ALL IN ONE

Dnes jsem se rozhodl zveřejnit svůj starý recept na křupavé 6ti hodinové kuřátko ALL IN ONE. Je mi líto, že nemám momentálně nafocený celý postup, ale brzy to snad napravím. Recept je velice prostý a suroviny má každý doma.

  • kuřátko (já někdy peču jen půlku)
  • brambory (asi 1,5 kg)
  • cibulka (jak má kdo rád)
  • mrkev (dle libosti)
  • česnek (jak kdo snese)
  • houby (nejlepší jsou hříbky, nebo lišky, ale i žampiony stačí)
  • pórek (krájím na velké kusy)
  • sůl, pepř, paprika

Pokud máte všechny tyto suroviny, můžete nakrájet brambory a třeba je nechat ve slupce. Když jsou brambory malé, překrojím si je jen na poloviny.

Cibulku krájím také na velké kusy a stejně tak mrkev i pórek. Kuře i zeleninu přiměřeně osolíme a přidáme do pekáče vodu tak, aby v ní kuře neleželo. Pokud se rozhodnete pro rozpůlené kuře (je to lepší), doporučuji první hodinu péct otočené kůží k zelenině.

Vychytávky při pečení

Kolem celého kuřátka, klidně i na kuře, nasypejte česnek a houby. Pár kousků pórku i česneku si nechte na poslední 3 hodiny pozvolného pečení. Mně se posledně osvědčilo přidat i červenou cibulku, které stačí málo a je sladká + pocukrovat sladkou mletou paprikou.

Kuřátko kontroluji a občas přeliji tím, co vzniká pod kuřátkem, přibližně 1-2 do hodiny (první 3 hodiny). Vodu doléváme vždy teplou! Jak je třeba. V 1. až 2. hodině kuře obracíme a ubereme z 99 °C na 80 °C.

Při pozvolném pečení kuře občas polijeme a hlídáme si hladinku šťávičky, aby brambory nevyčnívaly z větší části ven. V poslední hodině můžete teplotu zvýšit přes 110 °C a nebo v posledních 20ti minutách přes 200 °C, je třeba to pohlídat.

Pečeme do křupava, dobrou chuť :-)

Tohle kuřátko má ještě jedno plus, můžete si vyrazit na více jak hodinovou procházku klidně i naboso.



Křupavé 6ti hodinové kuřátko ALL IN ONE #2 Křupavé 6ti hodinové kuřátko ALL IN ONE #3


| 3,245 dnů

komentovat článek
buďte první a okomentujte tento článek
zhlédnutí: 6058x | denní průměr: 1.87